Nieuws


 

Hoogste tijd voor het buitenterrein en de binnenplaats!

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap
| maart 2024 | Rondom De Malthezer Hoeve is de natuur (weer) volop in beweging. Omdat we dit grote goed graag willen behouden, hebben we de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan ecologie in het projectgebied. Zo zijn verschillende struiken voorzichtig verwijderd zodat we die kunnen hergebruiken. En zijn takken van bomen op een paar plekken gegroepeerd waarmee we schuilplekken voor de kleinere dieren hebben gecreëerd. En voor de grotere dieren zijn nestkasten en schuilplaatsen geplaatst.

 

Sloopwerkzaamheden gestart
Nu de natuur in veiligheid is gebracht, is de sloop gestart. Dat verloopt voorspoedig en ook met de nodige aandacht. De ‘eerste steen’ is behouden, die laten we straks terugkomen in de nieuwbouw.

De bestaande villa blijft, zoals bekend, behouden en krijgt in de toekomst de functie van gezamenlijke ontmoetingsruimte en biedt straks een woongelegenheid voor de beheerder(s).

Archeologie
Nadat de rest van de gebouwen tot aan de vloer toe gesloopt zijn, starten we met het archeologisch onderzoek. Meer over dit onderzoek volgt later.

 


De ‘eerste steen’.

 

Onderkomens geplaatst voor kleine wilde dieren rondom De Malthezer Hoeve

| 29 januari 2024 | Rondom De Malthezer Hoeve zijn zaterdag onderkomens geplaatst voor de kleine wilde dieren. Evenals de vleermuizenpaal op initiatief van ecoloog Fred Kruidbos. Dit in verband met de geplande bouw- en sloopactiviteiten. Fred heeft ook gezorgd voor een nestkast voor de kerkuil die er al jaren in een schuur woont.

Bron: MooiLaarbeekKrant

Jong en oud vinden hun plek op de Malthezer Hoeve

| 7 december 2023 | Een van de meest bijzondere bouwprojecten in Laarbeek op dit moment is toch wel de Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel. Op het landgoed bij de hoeve (Helmondseweg 41) komen 37 wooneenheden, onder het motto ‘samen wonen, samen leven’. Een deel van de huidige gebouwen zal daarbij blijven bestaan of wordt opnieuw opgebouwd. Ook wordt aandacht geschonken aan de in 1818 afgebroken kerk van Rixtel, nabij de oprijlaan en stond aan de oorsprong van Rixtel. De Schevelingse loop zal verbreed worden, komen er natuuroevers en wordt het mogelijk om via struikroutes een ommetje te maken in het gebied.

 

De Malthezer Hoeve is een voormalige boerenhoeve op een landschappelijke werkelijk unieke locatie aan de rand van Aarle-Rixtel. Het is een historisch stukje grond dat nieuw leven verdient, is de gedachte van Robert Hellings van cedrus Vastgoed. Dit nieuwe leven gaat vormgegeven worden samen met toekomstige bewoners en belangstellenden. De leegstaande boerderij wordt getransformeerd naar een bijzondere Woonhoeve waar het ‘samen wonen, samen leven’ centraal staat.

En dat ‘samen wonen, samen leven’ is ook wat Ilse Schepers enorm aanspreekt. Naast dat het voor jongeren zoieso lastig is om op dit moment überhaupt aan een woning te komen, is Ilse geïnteresseerd in de plannen voor de Malthezer Hoeve. “Het concept sprak mij direct aan. ‘Samen leven’ met een eigen plekje. Ik werk, woon en heb vrienden in Aarle-Rixtel en in Laarbeek. Graag zou ik in mijn eigen dorpje blijven wonen en het project met de Malthezer Hoeve geeft mij als starter de perfecte plek”, ziet Ilse.

Ilse is 23 en woont nu samen met haar ouders en twee broers in Aarle-Rixtel. Ze droomt van een eigen plek, waar ze samen met jong en oud een mooie woongelegenheid kan creëren. “Een klein huisje waarin in mijn eentje kan wonen. Waarbij iedereen iets kan betekenen voor een ander met diversiteit aan bewoners. Ik werk zelf veel met kinderen en ook in de sport.

 

 

Ik vind het daarom erg fijn dat als je thuis komt je nog even wat aanspraak hebt en je niet alleen in je eentje zit. Ik vind het bij de Malthezer Hoeve een enorme toevoeging dat je als toekomstige huurder inspraak hebt in het project en je daarin je eigen wensen en behoeften kunt aangeven en kunt afstammen met anderen.” Dat de Malthezer Hoeve ook nog eens in een open gebied staat, is voor Ilse een plus. “Zelf ben ik een ontzettende fan van buiten leven. Voor mij alleen heb ik geen groot huis nodig. Op deze manier heb je toch je eigen plekje en een groot stuk grond waar je met zijn allen gebruik van kunt maken.”

Ook interesse om te wonen op de Malthezer Hoeve? Meld je dan vrijblijvend aan als geïnteresseerde via het aanmeldformulier >

Bron: MooiLaarbeekKrant

 

Impressie


Nabuurschap in historisch groen

| 3 oktober 2023 | Grazen er straks schapen rond de Malthezer Hoeve? Of dragen de weides graan waarmee bewoners hun eigen brood kunnen bakken? Die mogen in elk geval zelf meewerken aan hun eigen groene woonomgeving.

 

Impressie

,,Het idee dat de moestuin en fruitboomgaard in ere worden hersteld spreekt me heel erg aan”, zegt Hermien Jalink. Ze woont in Helmond, vertelt ze er met een lach achteraan: ,,Maar net over de grens, hoor.” En ze heeft belangstelling voor de ontwikkelingen rond de Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel. ,,Vlak bij de stad en toch midden in de natuur. Wie wil daar nou niet wonen?”

Op die plek, tussen de dorpsrand en de Zuid-Willemsvaart, komen 37 huurwoningen. Die worden in de stijl van de historische hoeve en de oorspronkelijke bijgebouwen opgetrokken en variëren in grootte van vijftig tot tachtig vierkante meter. Het hoevegebouw zelf doet dienst als ontmoetingsruimte, met onder meer een gezamenlijke keuken en serre. Rondom is ruimte voor appartementen, levensloopbestendige woningen en kleine doorzonwoningen, vertelt Robert Hellings van projectontwikkelaar Cedrus Vastgoed: ,,We mikken op een gemëleerde woongemeenschap.”

Je komt hier niet alleen wonen. Je zorgt ook samen voor je omgeving – Hermien Jalink

Ook het omliggende terrein van vier hectare wordt opnieuw ingericht. Met oog voor historie en in samenspraak met toekomstige bewoners, vervolgt Hellings:

 

,,Het ontwerp voor de woningen ligt vast. Dat hebben we in workshops met belangstellenden ingevuld. Datzelfde willen we nu met het buitenterrein en de binnenplaats gaan doen.”

Maandagavond kunnen belangstellenden daarover meepraten. Lieke van Bussel is met haar 32 jaar één van de jongere bezoekers van de informatieavond. ,,Het is mooi dat natuurontwikkeling een belangrijke plek inneemt bij de plannen”, vindt ze. Jalink (68): ,,Je komt hier niet alleen wonen. Je zorgt ook samen voor je omgeving.”

Dat idee, van samen wonen en samen zorgen voor een prettig en veilig woonklimaat, is precies wat Cedrus voor ogen heeft, merkt Hellings op: ,,Daarom willen we de buitenruimte ook met elkaar ontwikkelen. Dat is de plek waar je elkaar ontmoet. Bewoners leven hier straks samen, maar hebben ook hun eigen woonkamer en -dus- privacy. ”

Van Bussel: ,,Dat is één van de redenen dat ik vanavond hier ben. Ik heb niet alleen interesse in de woningen, maar ook in de mensen die hier komen wonen.” Jalink, opgegroeid in Gelderland, valt het woord ‘nabuurschap’ binnen: ,,Voor je buren zorgen. Ook dat vind ik mooi aan de plannen. Dat er gezamenlijke ruimtes zijn waar je samen dingen kunt doen. En dat er een gemeenschappelijke keuken is. Ik zie mezelf bijvoorbeeld wel koken als mijn buren een keertje ziek zijn.”

Bron: ED

Idee erf

Idee landgoed

Malthezer Hoeve: bijzonder wonen op de geboortegrond van Rixtel

| 28 september 2023 | Een van de meest bijzondere bouwprojecten in Laarbeek is toch wel De Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel. Op het landgoed bij de hoeve (Helmondseweg 41) komen 37 wooneenheden, onder het motto ‘Samen wonen, samen leven’. Een deel van de huidige gebouwen zal daarbij blijven bestaan en ook wordt aandacht geschonken aan de in 1818 afgebroken kerk van Rixtel, die links van de oprijlaan stond en zorgde voor de oorsprong van Rixtel. Tevens zal de Schevelingse loop verbreed worden en komen er natuuroevers en moet het mogelijk worden om via struinroutes een ommetje te maken in het gebied zodat wandelaars vanuit de Helmondseweg naar de Kanaaldijk kunnen wandelen.

 

Informatieavond
Het bouwproject is een initiatief van Cedrus Vastgoed en komende maandag 2 oktober is er weer een informatieavond op Landgoed d’n Heikant in Aarle-Rixtel. Aanmelden voor deze informatieavond kan via malthezerhoeve.nl. Iedereen is van harte welkom.

De Malthezer Hoeve is een voormalige boerenhoeve op een landschappelijk werkelijk unieke locatie aan de rand van Aarle-Rixtel. Het is een historisch stukje dorp dat nieuw leven verdient, is de gedachte van Robert Hellings van Cedrus Vastgoed. Dit nieuwe leven gaat vormgegeven worden samen met toekomstige bewoners en belangstellenden. De leegstaande boerderij wordt getransformeerd naar een bijzondere Woonhoeve waar het ‘samen wonen’ centraal staat.

De belangstelling voor het project is groot. Hilda Boer uit Aarle-Rixtel en haar man zijn ook zeer geïnteresseerd en kijken ernaar uit om daar te gaan wonen.

 

“De woonvorm daar spreekt ons erg aan. Jong en oud komen er wonen en het is toch een soort omkijken naar elkaar. Wij zijn beiden gepensioneerd en wonen nu in een eengezinswoning. Wonen op de Malthezer Hoeve zou voor ons ideaal zijn. Je kunt wel voor een appartement kiezen, maar dan mis je toch veel van buiten. Dit is een bijzondere, landelijke omgeving.”

Het ‘samen wonen, samen leven’, spreekt Hilda en haar man aan. “Naarmate je ouder wordt, word je ook wat afhankelijker. Hier kun je elkaar een beetje helpen, maar houdt ook ieder zijn privacy. Samen kunnen we elkaar inspireren en op weg helpen en ontstaat er een natuurlijke band. Samen kunnen we een heel eind komen en dat voelt erg goed.”

Ook interesse om te wonen op de Maltherzer Hoeve? Kom dan maandag 2 oktober naar de informatieavond.

Bron: MooiLaarbeekKrant

Lof voor bouwplannen Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel

| 11 februari 2023 | AARLE-RIXTEL – Wat enkele jaren geleden nog onmogelijk leek, is toch gebeurd. Laarbeek heeft in het buitengebied van Aarle-Rixtel ruimte gevonden voor nieuwbouw.

Hofjeswoningen rond een historische boerderij, uitzicht op de omliggende natuur, een knipoog naar het verleden en omkijken naar elkaar. De geschetste bouwplannen voor de Malthezer Hoeve aan de Helmondseweg in Aarle-Rixtel, met 31 kleinschalige wooneenheden, zien er veelbelovend uit.

Dat vindt ook de Laarbeekse gemeenteraad. Donderdag ontving wethouder Ron van den Berkmortel unaniem lof voor een gebiedsvisie voor de zuidoostelijke dorpsrand van Aarle-Rixtel, waar de Malthezer Hoeve het meest concrete deel van is. Ruud Fransen (ABL): ,,Complimenten voor deze mooie plannen die prachtig in de geschiedenis van Aarle-Rixtel passen.”

Buitengebied van het slot
Jos Gruijters (De Werkgroep) wijst erop dat bouwen buiten de grens van Aarle-Rixtel tot voor kort niet voor te stellen was: ,,Enkele jaren geleden leek het buitengebied helemaal op slot te zitten.” Dat er toch ruimte gevonden is noemt hij een mooie ontwikkeling: ,,Dat de vroegere locatie van de kerk van Rixtel gemarkeerd gaat worden en nieuwe wandelpaden het terrein gaan ontsluiten zal het alleen maar aantrekkelijker maken. Ook door de natuurlijke inpassing in het gebied.”

Frans van Zeeland (Ouderen Appèl/Hart voor Laarbeek) is benieuwd of er rond het dorp nog meer mogelijkheden liggen: ,,Met deze houding zou daar ook naar mogen worden gekeken.”

Linda Engels-Strijbosch, PvdA Laarbeek: ”Voor ons is het duidelijk dat woningbouw alleen mogelijk is op plekken waar al bebouwing is.”

Dat er in de nabije toekomst woningbouw mogelijk is op die plek heeft alles te maken met de gebiedsvisie die is opgesteld. Die is voor de provincie een voorwaarde om toestemming te verlenen aan de plannen. Ton van de Wijdeven (PNL) raadt de wethouder aan in nauw contact met Den Bosch te blijven: ,,De provincie is eigenlijk wel voorstander, maar is ook terughoudend.”

Hoeve van Berckel
In de visie wordt nadrukkelijk gekeken naar bouwmogelijkheden rond de historische Hoeve van Berckel, verscholen achter kassen aan de Kanaaldijk, en naar de Bosscheweg. Daar zouden leegstaande bedrijven plaats kunnen maken voor woningbouw en zou mogelijk bouwruimte kunnen worden gevonden.

De Werkgroep en PvdA zien bouwen tegen die ‘groen-blauwe zone’ niet zitten. Linda Engels-Strijbosch: ,,Voor de PvdA is het duidelijk dat woningbouw alleen mogelijk is op plekken waar al bebouwing is.” Wethouder Van den Berkmortel neemt de complimenten dankbaar in ontvangst en leidt ze door naar zijn ambtenaren. Hij hoopt dit jaar grote stappen te kunnen zetten. ,,Zodat we in 2024 daadwerkelijk aan de gang kunnen gaan.”

Bron: ED

 

Wonen in het oude Rixtel, het komt er aan

| 21 januari 2023 | AARLE-RIXTEL – In februari zal er mogelijk pas een definitief besluit genomen gaan worden, maar de kans is groot dat de gemeenteraad in gaat stemmen met het ontwikkelen van woonvormen op de Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel en in de toekomst het naastgelegen Hoeve van Berckel.

Gevolg is wel dat als de gemeenteraad instemt met de zogenoemde gebiedsvisie Aarle-Rixtel Zuid-oost er in de toekomst geen andere vormen van uitbreidende woningbouw mogelijk is binnen het gebied dat grofweg omkaderd wordt door de Bosscheweg, natuurgebied Brukelum, de Schevelingse loop, een deel van de Helmondseweg en de huidige Malthezer Hoeve en Hoeve van Berckel.

31 woningen
Dit alles werd duidelijk tijdens een beeldvormende avond, waarin de gemeenteraadsleden en commissieleden bijgepraat werden over de plannen voor dit gebied. Aanleiding is het initiatief van een projectontwikkelaar voor het herontwikkelingen van de Malthezer Hoeve (Helmondseweg 41). Op die locatie moeten 31 wooneenheden komen, onder het motto ‘Samen wonen, samen leven’. Een deel van de huidige gebouwen zal daarbij blijven bestaan en ook wordt aandacht geschonken aan de in 1800 afgebroken kerk van Rixtel, die links van de oprijlaan stond en zorgde voor de oorsprong van Rixtel. Tevens zal de Schevelingse loop verbreed worden en komen er natuuroevers en moet het mogelijk worden om via struinroutes een ommetje te maken in het gebied zodat wandelaars vanuit de Helmondseweg naar de Kanaaldijk kunnen wandelen.

 

Joan van Wetten van de gemeente Laarbeek: “Aanvankelijk waren er 150 belangstellenden voor dit plan. Er is nu nog een harde kern over die er graag wil wonen. Het thema ‘Samen wonen, samen leven’, zegt het al. Het is niet helemaal vrijblijvend. De bedoeling daar is dat je elkaar helpt als het nodig is. De ontwikkelaar kiest daarom bewust voor huurwoningen, zodat die grip op de sociale ontwikkeling van het plan kan houden. De bewoners moeten iets voor elkaar gaan betekenen.”

Voorwaarde provincie
Ruim twee jaar terug stemde het gemeentebestuur al in met dit plan, maar omdat het buiten de dorpskern ligt, moet de provincie ook een positief advies afgeven. Dat is nu gebeurd. De provincie stelt wel als voorwaarde dat de gebiedsvisie de basis is voor duurzame afronding Aarle-Rixtel Zuid-Oost. De provincie stemt in met de kleinschalige woonontwikkelingen op de Malthezer Hoeve en de nu achter de kassen verborgen Hoeve Van Berckel, grootschalige woningbouw aan de Zuidoost-zijde van Aarle-Rixtel is dan niet meer mogelijk. De gemeente en een ingehuurd bureau zien daarin de kans om aan de achterzijde van de woningen aan de Bosscheweg en de bedrijven die er nu zitten een kwaliteitsimpuls te maken als het gaat om maatschappelijke beleving. Zo zouden er onder meer koppelingen gemaakt moeten worden met het achterliggende landschap, dat nu vanuit de Bosscheweg niet bereikbaar is.

De gemeenteraad bespreekt de plannen verder in de commissievergadering van 25 januari.

Bron: MooiLaarbeekKrant

 

De oprijlaan naar de Malthezer Hoeve.

Binnen de stippellijnen is in de toekomst dan geen andere uitbreiding meer mogelijk, als de raad instemt met de gebiedsvisie voor Aarle-Rixtel Zuid-Oost.

 

Kleinschalige woonvormen in Rixtels landschap denkbaar

| 12 januari 2023 | AARLE-RIXTEL – Waar nu bedrijven staan langs de Bosscheweg, mag straks wellicht gewoond worden. Dat geldt ook voor de historische Hoeve van Berckel achter het kassencomplex langs de Kanaaldijk. Prettige bijkomstigheid: het oude Rixtelse landschap wordt deels hersteld.

Het is allemaal te danken aan de bestaande plannen voor een wooninitiatief op het erf van de Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel. Ruim twee jaar geleden kocht projectontwikkelaar Cedrus Vastgoed de historische, middeleeuwse boerderij om er ruim dertig één- en tweepersoonshuishoudens te laten wonen.

Voor elkaar zorgen
De doelgroep: jongere en oudere bewoners die zich nadrukkelijk niet achter de voordeur terugtrekken, maar voor elkaar zorgen. Mensen die het prettig vinden om elkaar te ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimte die in de villa wordt ingericht. Die werk willen verrichten in de gezamenlijke moestuin, bijvoorbeeld. En die in een prachtige landelijke omgeving willen wonen. De omgeving wordt deels in ere hersteld met onder andere wandelpaden langs een slingerende en kabbelende Schevelingse Loop. Ook de restanten van de Rixtelse kerk die ernaast heeft gestaan en in 1818 is afgebroken, wordt weer zichtbaar.

“Het bleek een plan waar de nodige interesse voor is. We hebben vier of vijf zeer druk bezochte informatiebijeenkomsten achter de rug, waar aanvangkelijk 150 belangstellenden voor waren. We hebben daar een harde kern aan over gehouden”, zegt planoloon Joan van Wetten van de gemeente Laarbeek. Die harde kern heeft wel wat geduld en doorzettingsvermogen nodig, want de provincie, die er toestemming voor moet geven, hield lange tijd de boot af. Van Wetten: “Ze heeft nogal wat moeite met woonplannen aan de randen van de kern of in het buitengebied. Maar we moeten wel, want er ligt ook een woonopgave, en de inbreidingsgebieden in de kern drogen wel zo’n beetje op. Gelukkig is de provincie overstag.” Daarvoor moest de gemeente Laarbeek wel een gebiedsvisie maken, en die ligt er nu. De komende weken zal de gemeenteraad daarover praten.

 

De Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel. Hier zijn plannen voor een kleinschalige woonvorm voor circa dertig één- of tweepersoonshuishoudens. De toekomstige bewoners moeten bereid zijn om voor elkaar te zorgen. © Kees Martens/DCI Media

Toerisme en recreatie
Het ziet er naar uit dat ook in de wijde omgeving meer mogelijkheden komen voor kleinschalige wooninitiatieven met een sociaal karakter, zoals zorg voor de huisvesting van senioren. In de twee hoeves is eventueel ook ruimte voor toerisme of recreatie, zoals een bed and breakfast, kleinschalige horeca, een theehuis of de verkoop van streekproducten. Van initiatiefnemers word wel verwacht dat de plannen passen binnen het karakteristieke landschap en dat ze een bijdrage leveren aan de verbetering ervan, bijvoorbeeld door natuurherstel.

Zo is het de bedoeling dat de Schevelingse Loop verbreed wordt, dat er natuurlijke oevers komen en dat de oorspronkelijke verbinding tussen de Malthezer Hoeve en de Hoeve van Berckel weer in ere wordt hersteld. Alleen de plannen voor de Malthezer Hoeve zijn redelijk concreet. Voor de Bosscheweg of de Hoeve van Berckel is dat nog niet het geval. Omwonenden zijn dan ook nog niet op de hoogte gesteld. “daarvoor is het nog te vroeg.”

Bron: ED

 


Presentatie droomplan Malthezer Hoeve

| 24 november 2022 | Op woensdag 23 november vond op Landgoed D’n Heikant de vierde bijeenkomst over de herbestemming van de Malthezer Hoeve plaats.

Met gepaste trots hebben we de genomen stappen aan u gepresenteerd. Na een korte terugblik hebben we het verbeterde landschapsplan rondom de hoeve kunnen laten zien. Zo krijgen bijvoorbeeld de parkeerplekken een lagere ligging ten opzichte van het erf en worden deze omgeven door fruitbomen. Daarnaast zal de historische ‘schop’, het kleine huisje op het binnenterrein, met de bestaande stenen op haar originele plaats worden teruggebouwd.
Zoveel mogelijk ruimte voor het landschap en de historie van de hoeve!

Vervolgens zijn we het gesprek aangegaan over het wonen op het erf. De architect heeft zijn eerste voorlopige ontwerpen laten zien, met bijbehorende woningplattegronden.

 

In een informele setting zijn er aan verschillende tafels goede gesprekken gevoerd en volop vragen gesteld.

Het enthousiasme over het ‘samen wonen, samen leven’ concept blijkt nog steeds enorm groot. Dat motiveert ons om volop energie te blijven steken in het realiseren van dit unieke plan. De praktische opmerkingen en bruikbare feedback die we hebben gekregen zijn erg waardevol voor ons.

Wij nemen dit mee om het plan weer een stap verder te brengen en houden u graag op de hoogte van de voortgang en ontwikkelingen!

Bekijk hier de presentatie van deze avond >
Download hier de getoonde posters >

 

Een indruk van de avond:

 


Online informatieavond en werksessie Malthezer Hoeve

| 03 februari 2022 | In navolging van de zeer geslaagde gezamenlijke workshop op 20 oktober 2021 zijn de belangstellenden voor het plan Malthezer Hoeve tijdens deze informatieavond en werksessie weer meegenomen in de gemaakte stappen. In verband met de huidige maatregelen was deze avond online georganiseerd. Dat er nog steeds een groot enthousiasme is voor het plan en het daarbij behorende proces bleek weer uit de vele aanmeldingen.

Het eerste deel van deze avond bestond uit het informeren en meenemen van de toekomstige bewoners in de laatste stand van zaken. Hierbij werd ingezoomd op de resultaten van de vorige werksessies die samen met de belangstellenden zijn gehouden. Daarbij is er kort ingegaan op de verschillende rapporten betreffende de ecologie, archeologie en de bomen voor de Malthezer Hoeve. Uit al deze onderzoeken is input gehaald en meegenomen in een eerste landschappelijke ’droomkaart’.

 

Het thema ‘Samen wonen, samen leven’ wordt vanuit het landschap doorgetrokken tot in de woningen. Zowel aan de zijde van het landschap als aan de zijde van de hoeve ontstaat daardoor interactie en verbinding met de omgeving. De toekomstige bewoners kunnen in alle privacy genieten van de privé woning waarbij zij altijd in een directe verbinding staan met het collectief rondom de woningen aan het erf en aan het landschap. Naast de gezamenlijke buitenruimte wordt ontmoeting en nabuurschap gefaciliteerd in de bestaande villa. Hierin zal de volledige begane grond worden ingezet voor gebruik en samenkomst door de toekomstige bewoners.

De vraag over wie, hoe en waar men op de hoeve wil wonen zijn de vervolgvragen waar we graag antwoord op willen krijgen. Door de presentatie van de verschillende woningplattegronden en eerste massastudies willen we de belangstellenden uitdagen om mee te denken over hoe men het liefste wil wonen. Deze vragen worden binnenkort via een enquête doorgestuurd zodat we deze resultaten mee kunnen nemen in de verder uitwerking van ons en uw droomplan.

 


Geslaagde werksessie over samen wonen op de Malthezer Hoeve

| 20 oktober 2021 | De Malthezer Hoeve is een voormalige boerenhoeve op een landschappelijk unieke locatie aan de rand van Aarle-Rixtel. Het is een historisch stukje dorp dat nieuw leven verdiend. Dit nieuwe leven gaan we vormgeven samen met toekomstige bewoners en belangstellenden. De leegstaande boerderij wordt getransformeerd naar een bijzondere Woonhoeve waar het ‘samen wonen’ centraal staat.

Op dinsdag 19 oktober 2021 organiseerden we een eerste werksessie voor zo’n 50 belangstellenden. Een samenwerking van Pauwert Architectuur, Verhoeven de Ruijter en Robert Hellings van Cedrus Vastgoed.

 

De workshop, met het thema “Samen wonen, samen leven”, was bedoeld om geïnteresseerden te betrekken in het proces door te luisteren naar hun wensen. In verschillende groepen is er enthousiast gebrainstormd over de drie onderdelen van het project: het landgoed, de hoeve en de villa. Ideeën en opmerkingen zijn verzameld en helpen ons verder bij het ontwikkelingsproces van de hoeve. Binnenkort zal er een herhaling zijn van deze workshop voor degene die niet op deze avond aanwezig konden zijn. Later zullen er meer werksessies worden georganiseerd waarin we onder andere dieper induiken op de woningen.

 

Een indruk van deze avond:

 


Op zoek naar gedenkkracht voor de Malthezer Hoeve

| 12 mei 2021 | De Malthezer Hoeve is een voormalige boerenhoeve op een landschappelijk unieke locatie aan de rand van Aarle-Rixtel. Het is een historisch stukje dorp dat nieuw leven verdiend. Dit nieuwe leven gaan we vormgeven samen met toekomstige bewoners en belangstellenden. De leegstaande boerderij wordt getransformeerd naar een bijzondere Woonhoeve waar het ‘samen wonen’ centraal staat. Afgelopen week is tijdens de eerste online informatieavond de ambitie van het nieuwe woonproject gepresenteerd.

Een enthousiaste groep belangstellenden is tijdens deze informatieavond meegenomen door de historie van de locatie, de kwaliteiten van de plek en eerste ideeën voor de toekomst.

 

De leidraad voor de ontwikkeling van de locatie is het ‘samen wonen’. We zijn daarom ook op zoek naar belangstellenden die actief mee willen denken over de manier waarop zij hier willen wonen. De historische waarde, het gebruik van het landschap en het realiseren van een woonprogramma voor jong en oud zorgde al voor een bijzondere mix aan belangstellenden tijdens deze eerste informatieavond. Samen met Verhoeven de Ruijter en Robert Hellings van Cedrus Vastgoed kijken we uit naar de volgende stappen in het proces. In de nabije toekomst gaan we werksessies op locatie organiseren, om gezamenlijk na te denken over hoe we invulling kunnen gaan geven aan het ‘samen wonen’ op de Malthezer Hoeve.